Maandelijkse filmbijeenkomsten vanuit Een cursus in wonderen
Het genezingsproces van onze denkgeest kan extra gestimuleerd worden door het bekijken van speciaal daartoe uitgezochte films. Deze bieden de mogelijkheid om via identificatie met de hoofdrolspelers en hun drama’s, heel gericht diverse blokkades (allerlei verontrustende gevoelens, onbewuste geloofsovertuigingen, gewenste uitkomsten etc) tegen het gewaarzijn van ons ware Zelf, aan het licht te brengen. Zodat we een bewuste keuze kunnen maken deze over te geven aan de Heilige Geest.
We beginnen met een toelichting op het thema, en kijken dan gezamelijk naar de film waarbij ik af en toe nog iets toe zal lichten of even zal pauzeren, zodat ieder in stilte kort zijn reacties kan noteren. Na afloop is er gelegenheid hierover te delen, en ook thuis kun je hier mee verder (mbv het 'Instrument voor vrede' van David Hoffmeister, wat je als verdiepingsmateriaal mee naar huis krijgt).

 


 

 

 

 

Praktische informatie:

Data en tijd: Ivm retraite voorjaar 2022 t/m mei geen bijeenkomsten. Data daarna volgen nog.
Kosten:  donatiepot, richtbedrag € 10,- p.k. (incl koffie/thee/sap/alcoholvrij bier) Max 7 personen, opgave nodig
Adres:   Amersfoort, Graaf Janlaan 133 (2e galerij)of op locatie.

             

Being there

Thema’s: No people pleasing, verdedigingsloosheid, projectie, goddelijke voorzienigheid, oordeelloosheid, onschuld, niet hechten aan vorm, bewust zijn van dromer-zijn, ontwaken
Regisseur: Hal Ashby
Acteurs: Peter Sellers, Shirley McLaine
Samenvatting: In deze klassieke film uit 1979 is de hoofdfiguur, Chance de tuinman, een voorbeeld van wat het betekent in goddelijke voorzienigheid te leven, zonder enig benul wordt er perfect voor hem gezorgd. Chance leeft in een niet-oordelende staat, bekijkt de wereld als door de onschuldige ogen van een kind en wordt geleid door de geest van zachte vriendelijkheid en liefde.
Toelichting: Ware liefde is onschuldig en voorbij aan de oordelen van de wereld. Onschuld is voorbij  aan angst en willen, want het bevat alles in zichzelf. Leven is niets meer dan een ‘state of mind’. Ook de slotscene van de film reflecteert dit thema van geest over materie. In verdedigingsloosheid ligt onze veiligheid, en dit thema wordt helder verbeeld in de gelijkenis van deze onschuldige, sympathieke, eenvoudige tuinman.

HER

Thema's / emoties : Je open stellen voor liefde, seks, je masker laten vallen, samenwerking, eenzaamheid, vreugde, voorbijgaan aan de vorm, verbinding, bindingsangst
Genre: Klassiek, metafysisch, Regisseur: Spike Jonze, USA 2013, 126 min, Acteur: Joaquin Phoenix
Toelichting: Deze film laat op aansprekende wijze de verschuivingen zien die nodig zijn om los te komen van onze lichaamsidentificatie, en confronteert ons met onze angst ons buiten een fysieke verbinding om, open te stellen voor de intimiteit van de geest.
Samenvatting: In deze film krijgt de hoofdfiguur Theodore de beschikking over een computerbesturingssysteem genaamd Samantha, en gaat met haar ('her') een relatie aan die zich ontwikkelt van romantisch naar kwantum.

 

Eerdere films:

Lucy
Thema's / emoties: Ontwaken, heilige relatie, tijd, machtige metgezellen, het script is geschreven, ware waarneming, bewust zijn van dromen, kwantumfysica, heilig ogenblik, no people pleasing
Genre: klassiek, metafysisch
Regisseur: Luc Besson, USA 2014, 89 min
Acteurs: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-Sik Choi
Toelichting: Jij bent van vóór er tijd was. Tijd is een concept bedacht om te meten, en geeft daarmee 'werkelijkheid' aan het menselijk bestaan binnen een illusie. Materie wordt bij elkaar gehouden door het denken en het geloven in (en de behoefte aan) een lichamelijke identiteit. Geest kan niet sterven. Geest is eeuwig, en voorbij het domein van tijd en ruimte. Wanneer bewustzijn van het zelf zich heeft uitgebreid tot voorbij een beperkte lichamelijke identiteit, zijn tijd en ruimte letterlijk in handen van de wonderdoener.
Samenvatting: Als Lucy in een drugshandel-nachtmerrie terechtkomt lijkt dit de slechtst mogelijke omstandigheid te zijn. Een pakje drugs wordt chirurgisch in haar maag geimplanteerd
, en begint te lekken. Ze ervaart een transformatie van bewustzijn die haar helemaal naar totale transcendentie van het menselijk bewustzijn naar puur gewaarzijn voert.