Maandelijkse filmbijeenkomsten vanuit Een cursus in wonderen

De genezing van onze denkgeest kan extra gestimuleerd worden door het identificeren met bepaalde filmfiguren en hun belevenissen. Gevoelens en bijbehorende beperkende overtuigingen worden bewust gemaakt en aan de Heilige Geest gegeven; en ons ware verlangen (onszelf als) louter Liefde te ervaren wordt versterkt. We beginnen met een inleiding op het thema en de film, zullen af en toe even stoppen om reacties bewust te worden of nog iets toe te lichten, en na afloop is er gelegenheid hierover te delen. Van harte welkom!

Zondag 12 november '23: CIW Filmdag Amersfoort - thema volgt binnenkort
10.30-16.30u incl lunchpauze. Bijdrage 40,- incl. soep. Zelf graag een broodje meenemen.

Maandagavond 4 december '23: online CIW Filmavond - thema volgt binnenkort
17.00-21.30 incl (korte) eetpauze, bijdrage 25,-.


 


 

 

 

 

Being there

Thema's: No people pleasing, verdedigingsloosheid, projectie, goddelijke voorzienigheid, oordeelloosheid, onschuld, niet hechten aan vorm, bewust zijn van dromer-zijn, ontwaken
Regisseur: Hal Ashby
Acteurs: Peter Sellers, Shirley McLaine
Samenvatting: In deze klassieke film uit 1979 is de hoofdfiguur, Chance de tuinman, een voorbeeld van wat het betekent in goddelijke voorzienigheid te leven, zonder enig benul wordt er perfect voor hem gezorgd. Chance leeft in een niet-oordelende staat, bekijkt de wereld als door de onschuldige ogen van een kind en wordt geleid door de geest van zachte vriendelijkheid en liefde.
Toelichting: Ware liefde is onschuldig en voorbij aan de oordelen van de wereld. Onschuld is voorbij  aan angst en willen, want het bevat alles in zichzelf. Leven is niets meer dan een 'state of mind'. Ook de slotscene van de film reflecteert dit thema van geest over materie. In verdedigingsloosheid ligt onze veiligheid, en dit thema wordt helder verbeeld in de gelijkenis van deze onschuldige, sympathieke, eenvoudige tuinman.

HER

Thema's / emoties : Je open stellen voor liefde, seks, je masker laten vallen, samenwerking, eenzaamheid, vreugde, voorbijgaan aan de vorm, verbinding, bindingsangst
Genre: Klassiek, metafysisch, Regisseur: Spike Jonze, USA 2013, 126 min, Acteur: Joaquin Phoenix
Toelichting: Deze film laat op aansprekende wijze de verschuivingen zien die nodig zijn om los te komen van onze lichaamsidentificatie, en confronteert ons met onze angst ons buiten een fysieke verbinding om, open te stellen voor de intimiteit van de geest.
Samenvatting: In deze film krijgt de hoofdfiguur Theodore de beschikking over een computerbesturingssysteem genaamd Samantha, en gaat met haar ('her') een relatie aan die zich ontwikkelt van romantisch naar kwantum.

 

Eerdere films:

Lucy
Thema's / emoties: Ontwaken, heilige relatie, tijd, machtige metgezellen, het script is geschreven, ware waarneming, bewust zijn van dromen, kwantumfysica, heilig ogenblik, no people pleasing
Genre: klassiek, metafysisch
Regisseur: Luc Besson, USA 2014, 89 min
Acteurs: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-Sik Choi
Toelichting: Jij bent van vóór er tijd was. Tijd is een concept bedacht om te meten, en geeft daarmee 'werkelijkheid' aan het menselijk bestaan binnen een illusie. Materie wordt bij elkaar gehouden door het denken en het geloven in (en de behoefte aan) een lichamelijke identiteit. Geest kan niet sterven. Geest is eeuwig, en voorbij het domein van tijd en ruimte. Wanneer bewustzijn van het zelf zich heeft uitgebreid tot voorbij een beperkte lichamelijke identiteit, zijn tijd en ruimte letterlijk in handen van de wonderdoener.
Samenvatting: Als Lucy in een drugshandel-nachtmerrie terechtkomt lijkt dit de slechtst mogelijke omstandigheid te zijn. Een pakje drugs wordt chirurgisch in haar maag geimplanteerd
, en begint te lekken. Ze ervaart een transformatie van bewustzijn die haar helemaal naar totale transcendentie van het menselijk bewustzijn naar puur gewaarzijn voert.